Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren zet lokale ondernemers in de schijnwerpers met eerste editie van de Tungri Awards

Jobbeurs voor hun anderstalige inwoners

De lokale besturen van Zuid-Oost Limburg organiseren namiddag in het Museumcafé, samen met Travi en VDAB, een jobbeurs voor hun anderstalige inwoners

In 2023 organiseerde de Stad Tongeren, samen met Travi, als eerste in Limburg een jobbeurs voor haar Oekraïense inwoners. Het succes van dit initiatief heeft ons ertoe aangezet om vandaag opnieuw een jobbeurs te organiseren, dit keer voor alle anderstalige inwoners uit de regio Zuid-Oost Limburg. De beurs vindt plaats in het Museumcafé van het Gallo-Romeins Museum en is een resultaat van de sterke samenwerking tussen de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg (Tongeren, Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren), Travi en VDAB.

“Het brede scala aan uitzendkantoren en bedrijven maakt deze jobbeurs uniek,” zegt Evelyne Stassen, voorzitter van de ILV werk & sociale economie Zuid-Oost Limburg. “We vinden het belangrijk om de tewerkstellingskansen van deze kwetsbare groep te vergroten. Werk biedt immers loopbaanperspectieven op zowel korte als lange termijn. Vaak vormt de taal een barrière waardoor waardevolle kennis en expertise onbenut blijven. De vraag op de arbeidsmarkt is echter nog steeds groot. De veertien aanwezige interimkantoren en werkgevers zijn ervan overtuigd dat een inclusief en duurzaam HR-beleid de sleutel is tot een succesvol personeelsbeleid.”

Travi, het vormingsfonds voor uitzendkrachten en het centraal infopunt voor uitzendkantoren, zet in op praktische oplossingen voor de arbeidsmarktvragen van uitzendbedrijven en hun uitzendkrachten. Daarnaast ondersteunt Travi maatschappelijk relevante projecten. Zo informeert en sensibiliseert Travi vandaag de Oekraïense deelnemers, die een aanzienlijke groep vormen onder de anderstaligen uit de regio, in hun moedertaal over werken en (interim)arbeid in België. Daarnaast wordt er via een interactieve workshop gewerkt aan solliciteren en belangrijke vaardigheden op de arbeidsmarkt.

“Travi verlaagt drempels voor kandidaten die als uitzendkracht willen werken, zoekt oplossingen voor mogelijke struikelblokken zoals taal en mobiliteit, en stimuleert diversiteit in de uitzendsector,” zegt Inge Hauben, sectorconsulent provincie Limburg van Travi. “Zo creëren we impact op onze uitzendbedrijven en de uitzendkrachten die voor hen werken. We dragen bij aan een inclusievere en duurzame arbeidsmarkt. Hiervoor zetten we maximaal in op partnerships, en de samenwerking met de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg en VDAB is een mooi voorbeeld.”

VDAB Limburg ondersteunt de organisatie van dit initiatief. Samen met Travi zorgden ze voor de toeleiding van bedrijven en zet VDAB haar ‘poetsmobiel’ in. Daarnaast leiden ze, samen met de OCMW’s van Zuid-Oost Limburg, werkzoekenden toe. De jobbeurs richt zich op alle sectoren van de arbeidsmarkt, met extra aandacht voor de schoonmaaksector. Deze sector heeft namelijk bewezen een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt te bieden.

“Met deze actie willen we anderstalige nieuwkomers ondersteunen in hun zoektocht naar werk. In onze huidige krappe arbeidsmarkt telt elk talent. Taal mag geen obstakel vormen in een inclusief aanwervingsbeleid. Werkzoekenden zonder de juiste vaardigheden bereiden we via onze opleidingen voor om aan de slag te gaan. Werk biedt namelijk veel voordelen, zowel financieel als sociaal. Het contact met collega’s versnelt bovendien de integratie in onze samenleving. Op termijn biedt dit alleen maar voordelen,” zegt Joris Philips, directeur van VDAB Limburg.

Vandaag zetten Travi en VDAB samen met de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg alles op alles om anderstalige inwoners uit de regio maximaal te ondersteunen in hun eerste of verdere stappen op de arbeidsmarkt.

“Door in te zetten op dergelijke evenementen, kunnen we creatief omgaan met de huidige uitdagingen op onze lokale arbeidsmarkt. Het creëren van een win-winsituatie via inclusieve tewerkstelling is hierbij het uitgangspunt. Inclusief tewerkstellen betekent oog hebben voor het potentieel van elke werknemer. Dit vormt dan ook de eerste stap naar een inclusieve arbeidsmarkt,” zegt Evelyne Stassen, voorzitter van de ILV werk & sociale economie Zuid-Oost Limburg.

Wendy Molemans , coördinator werk en sociale economie Zuid-Oost Limburg

Openluchtzwembad opent maandag

Het was de bedoeling dat het openluchtzwembad in het Plniuspark nu zaterdag de deuren zou openen, maar omwille van het slecht weer wordt dat uitgesteld tot maandag

Sportoase huldigt 1,5 miljoenste sporter

Deze namiddag werd bij Sportoase  Eburons Dome de 1,5 miljoenste sporter gehuldigd. Het centrum opende 17 jaar geleden de deuren. "We verwelkomen gemiddeld een 90.000 bezoekers per jaar. In werkelijkheid zijn er dit nog veel meer, aangezien we enkel sportbeurten kunnen registreren en bezoekers van sportwedstrijden hier dus niet zijn meegeteld. Dus enkel de personen die langskomen voor een zwembeurt, fitness of een groepsles komen in aanmerking", vertelde Joris Lecoque. 
Het ontvangstcomité wachtte een tijdje in de inkomhal, maar er daagde niemand op. Dan werd de laatste persoon die aan de slag gegaan was in de fitnesszaal geselecteerd als winnaar. 
Die kreeg een waardebon voor een drie maanden All-in fitness abonnement, t.w.v. 252 euro, een glas cava en een stuk van de speciaal ontworpen gateau. Winnaar Dominique Landmeters (59) uit Berg was aangenaam verrast: "Ik kom hier al sinds 2011 driemaal in de week sporten, ik heb eerst een tijd gezwommen en nu kom ik fitnessen", wist Dominique. . 

Weer schommelen op de Veemarkt

De zomer is weer in volle gang en dat betekent gezelligheid in Tongeren! Ook dit jaar heeft de stad opnieuw een schommelconstructie geplaatst op de Veemarkt. Vorig jaar was dit al een groot succes en de Tongenaren kunnen ook dit jaar weer genieten van deze speelse en sfeervolle toevoeging aan hun stad.

De Veemarkt blijft de plek om te ontspannen en te genieten van de zomer. De schommelconstructie is voorzien van verlichting, hangstoelen, hangmatten en decoraties, waardoor het niet alleen leuk is om op te schommelen, maar ook een echte blikvanger vormt in het stadscentrum.

Net als vorig jaar is de constructie gemaakt van duurzame materialen en ontworpen door het Tongerse bedrijf Vakwerk. Deze artistieke en kunstzinnige installatie biedt een frisse en unieke toevoeging aan het straatbeeld, ver weg van het traditionele straatmeubilair.

Kom dus zeker eens langs op de Veemarkt en ervaar zelf de gezelligheid en het plezier dat de schommelconstructie met zich meebrengt. De constructie blijft staat tot eind augustus, dus genoeg tijd om ervan te genieten!

Rommelmarkt Paspoel Anders '24

Vandaag is er ook een rommelmarkt in de wijk Paspoel Anders tot 17u.
"Er zijn 70 standhouders. De opbrengst is bestemd voor het kerstfeest voor de bewoners", vertelde Guy Barthels

Het organiserend comité: RPA (Rommelmarkt Paspoel Anders)


De mooiste stand wordt beloond met een porseleinen kikker.

Garageverkoop Offelken

In de wijk Offelken vindt er vandaag een garageverkoop plaats, nog tot 16u 

Opening B-bar

Namiddag was er de opening van de Bar-B zomerbar

op het binnenplein van de Ambiorixkazerne. Deze pop-upbar is een initiatief van De Makelarij.

Jens Brugmans en Robert-Jan van de Moosdijk staan in voor de bediening: "Bar-B is een verwijzing naar Blok B van de kazerne, de nieuwe locatie van De Makelarij, want aannemer Cordeel gaat het Poortgebouw renoveren en dus moet alles ontruimd worden. In Blok B mogen we tot 2030 blijven zitten". 

In de Bar-B zomerbar kan je elke vrijdag (vanaf 16u), zaterdag (vanaf 13u) en zondag (vanaf 11u) terecht en ook tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels.

Het aanbod:

Lokale streekbiertjes

Topwijntjes van Wijnhuis Christiaens

Exclusieve gins en lekkere Aperol Spritz

Leuke randanimatie voor kleine (en minder kleine) kindjes (o.a.  springkasteel) 

23e Aterstaosejogging

Deze namiddag vindt de 23e editie van de Aterstaosejogging plaats.

Er is weer een waterbar voorzien

De winnaars worden beloond met o.a. bloemen

Het programma:
- 12.30u: start daginschrijvingen
- 14.00u: start 1 km (met 43 deelnemers) 
- 14.30u: start kleuterloop 400m
- 14.45u: start 10,4 km
- 16.00u: start 5,2 km
Lopers mogen dit jaar gebruikmaken van de douches in de nieuwe sporthal van BS Sint-Lutgart

De kleuterloop (400m) telde 33 kinderen. Sommigen werden begeleid door een ouder of grootouder

De 10,4 km kon rekenen op 122 deelnemers

Om 18u is er een barbecue

De opbrengst van vandaag gaat naar Nederheem vzw

Evermaruskapel wordt gerestaureerd

In Rutten is gestart met de restauratie van de Evermaruskapel. In 2019.voerde Monumentenwacht een inspectie uit.
De huidige kapel dateert van 1784 en werd door kanunnik Hardy gebouwd op de plaats van het vroegere gebouw. In de kapelweide werd circa 968 het graf van Evermarus gevonden; pastoor Ruzelius zou op die plaats een houten kapel hebben laten bouwen. Abt Wedericus van Burtscheid bouwde op het graf een groter bedehuis, gewijd door prins-bisschop Theoduinus (1048-1075). De rechthoekige kapel is gebouwd met silexblokken en mergelstenen hoekblokken. 

Momenteel wordt met dak vernieuwd, later worden de gevels en het interieur aangepakt

Om de restauratiekosten te dekken heeft het kerkbestuur de pastorie verkocht



Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google